Voor medewerker welzijn & wonen Lidia zijn koken en sociaal zijn de ideale combinatie

Lidia Barnas-Rietman, medewerker welzijn & wonen
Lidia Barnas-Rietman, medewerker welzijn & wonen
Na een carrière als kok, werkt Lidia Barnas-Rietman nu als medewerker welzijn & wonen bij ZorgHerberg Oostpoort. 'Ik vind m’n werk echt ongelofelijk leuk en veelzijdig. Ik ben met zoveel dingen bezig, van koken tot verzorgen en gezellig met mensen praten. Het is nooit saai!'
Jarenlang werkte Lidia in de keuken. Na de geboorte van haar kinderen en een periode thuis, besloot ze te reageren op een vacature voor kookvrijwilliger bij  ZorgHerberg Oostpoort. 'Ik ging op gesprek en werd vrijwilliger. Na een half jaar kwam er een vacature vrij voor een medewerker welzijn en wonen (ook wel huiskamerassistent of voedingsassistent genoemd) en vroegen ze of ik wilde solliciteren. Met succes!'

Samen eten

Met een team van 4 collega's maakt Lidia voor de 18 bewoners 3 keer per dag een maaltijd. 'Daarnaast doen we de bestellingen en spreken we met artsen, diëtisten en logopedisten over de bewoners op onze afdeling. En we geven heel veel liefde, we maken altijd een praatje met de mensen. En er wordt altijd geprobeerd om iedereen die dit wil gezamenlijk te laten eten. Dat is wel zo gezellig. Daarnaast komt er ook familie van de bewoners over de vloer.'
De helft van de bewoners is palliatief, de andere helft krijgt tijdelijke zorg, bijvoorbeeld omdat ze wachten op een plek in een verpleeghuis, of omdat ze na een ziekenhuisopname nog niet naar huis kunnen. Lidia: 'Het is dus nooit saai bij ons. Het is zo’n verschillende groep.' 

Een beetje durven

Het team van Lidia heeft te maken met diëten en wensen, maar probeert ook altijd binnen het budget te blijven. 'We kijken naar de wensen en behoeften van elke bewoner. Is er iemand die halal eet, dan passen we ons daarop aan. Net als wanneer iemand vegetariër is. We switchen veel en moeten ook een beetje durven. Gelukkig kunnen we ook altijd advies vragen aan mensen met expertise binnen Amstelring.' 
Het werk vraagt om wisselende diensten, het ene team maakt het ontbijt en de lunch, het andere team werkt aan het diner. 'Ik werk eigenlijk altijd de ochtenden, dat is zo gegroeid en in het rooster zo gebleven. Mijn werkdag begint om 7.45 uur, als het tijd is voor het ontbijt.'

Alles uit de kast

De combinatie van koken en sociaal zijn, past goed bij Lidia. 'Ik vind het bijzonder om te maken te hebben met mensen die in de laatste dagen van hun leven zijn. Het is mooi om dan te kijken wat iemand nodig heeft.' Wordt er wel eens een grootse maaltijd gemaakt voor iemand die bijna komt te overlijden? 'Dat hoor ik wel vaker en ik kwam zelf ook met dat idee binnen. Als mensen dat willen, halen we natuurlijk alles uit de kast. Maar in de praktijk eten mensen niet zo veel meer in die laatste dagen. We maken dus veel comfort food. En gele vla is populair.'

Leuk en veelzijdig

Eigenlijk is elke dag voor Lidia geslaagd. 'Ik vind m’n werk echt ongelofelijk leuk en veelzijdig. Ik ben met zoveel dingen bezig, van koken tot verzorgen en gezellig met mensen praten. Gisteren kreeg ik een dikke handkus van een cliënt waarvan ik niet wist of hij er de dag daarna nog zou zijn. Dat voelt goed.' 

Blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures

Meld je aan en ontvang ze als eerste in je mailbox.