Als muziektherapeut komt Manon Hesseling op een andere manier in aanraking met cliënten. Hoe werkt muziektherapie en wat houdt haar functie precies in? Manon vertelt.


Bij therapie denk je al snel aan praten, maar bij muziektherapie is de muziek vooral een middel om op een andere manier contact te maken, legt Manon uit. “Kan iemand bijvoorbeeld niet spreken, dan zijn er wel op andere manieren contact te maken. Bijvoorbeeld door muziek. Zo kunnen zij emoties of gevoelens overbrengen, of ervaringen uiten die niet in woorden te vatten zijn.” 

Neurologisch bewezen effecten

Manon werkt met mensen met heel verschillende hulpvragen. “Soms heeft iemand vooral behoefte aan ontspanning, of hulp bij emotieregulatie. Zij kunnen niet de woorden vinden of begrijpen niet altijd wat er gebeurt. Muziek geeft dan een mooie ingang.” Muziektherapie heeft neurologisch bewezen effecten opgeleverd, bijvoorbeeld bij mensen met de ziekte van Parkinson, vertelt Manon. “Met neurologische muziektherapie kan het looppatroon worden bevorderd.”

Elk stapje is waardevol

Het werk van Manon is gericht op resultaat boeken. Er is vooraf een vraag of probleem vastgesteld waarna er een verwijzing komt. Een therapeutische hulpvraag is nodig, anders is er eerder behoefte aan muzikale activiteitenbegeleiding, legt Manon uit. “De resultaten zijn zeer uiteenlopend, van iets heel kleins tot een grote verandering. Maar elk stapje is waardevol.” Er zijn mensen met afasie (een taalstoornis na niet-aangeboren hersenletsel) die door middel van muziektherapie werken aan de verbetering van spraak. Resultaten zijn dan soms heel concreet en zichtbaar. “Maar bij iemand die vooral behoefte heeft aan ontspanning of activering, zijn de resultaten heel anders of anders zichtbaar.” 

Audities doen

Muziek was altijd al belangrijk in Manons leven. “Ik had een zangdocent die met kinderen met autisme werkte, daar vertelde ze altijd gepassioneerd over. Daardoor ging ik me wat meer inlezen in het werk. Ik vond het wel spannend, kan ik dat werk wel?” Ze besloot zich aan te melden voor de opleiding en deed ook auditie bij het muziektheater. 

“Het verschil was gigantisch. Bij muziekopleidingen zaten allemaal statige mensen op een rij achter een tafel, terwijl we bij de selectie voor de opleiding Muziektherapie met z’n allen in een kring zaten en de docenten en auditanten gelijk waren. Het was ontspannen en informeel, veel minder stressvol. Dat voelde goed en paste beter bij mij.” 

Opluchting en houvast

De invloed van muziek blijft iets bijzonders, blijkt uit Manons verhalen. “Muziek geeft cliënten soms een gevoel van herkenning, van thuis. Dat zijn gevoelens die je met woorden niet kunt overbrengen. Soms hoef ik maar één woord te zingen, of één akkoord te spelen en mensen herkennen iets meteen. Het geeft deze mensen een gevoel van opluchting, houvast en herkenning.” 

Veel van de communicatie in haar werk is non-verbaal en soms is het even zoeken naar de juiste aanpak, wil iemand contact maken of juist even in de eigen bubbel blijven? “Bij dat soort dingen is afstemming heel belangrijk, uitzoeken wat iemand wil, zodat mensen echt het gevoel krijgen dat ze gehoord worden. Ook al is dat op een andere manier dan via woorden.” 

Bijzondere momenten met cliënten

Manon is op haar plek op haar werk, elke dag is anders. “Ik werk op 3 verschillende locaties (Leo Polak, Het Schouw en De Rietvinck) en de verschillen zijn groot. Een grote locatie versus een kleine, de ene plek iets uitbundiger en de ander juist iets meer afstandelijk. Dat zorgt ook voor heel verschillende werkdagen.” 

Soms zijn dagen wat chaotisch, maar de kleine bijzondere momenten met cliënten maken een dag goed. “Als ik een waardevol moment heb gehad op een dag, het gevoel heb dat ik iets nuttigs gedaan heb, dan is een werkdag geslaagd. Ik zag vandaag 2 dames die vaak erg afgesloten zijn, maar vandaag kwam ik met beiden heel goed in contact. Dan is mijn dag goed.”

Blijf op de hoogte van
de nieuwste vacatures

Meld je aan en ontvang ze als eerste in je mailbox.