“Ik heb het altijd al leuk gevonden om voor mensen te zorgen en ben dol op horeca. Ik ben zo’n 6 jaar teamassistente op de PG-afdeling geweest, tot ik een jaar geleden het café kon overnemen als uitbater. Dat was een droom van me. Koken is mijn hobby en nu kan ik dit combineren met het zorgen voor oudere mensen.”
Het café is nog volledig in oude stijl, als een bruin Amsterdams café. “Dat willen we ook zohouden, mensen kennen het van vroeger. Als er een feestje of verjaardag is, dan zetten we de oude Nederlandstalige muziek aan die mensen graag horen. En er zijn ook gewoon boeken en spelletjes, voor wie wil.” Tijdens de coronaperiode zijn er weinig activiteiten.
Wie bij Groenelaan het restaurant binnenloopt voor een hapje, krijgt soep en broodjes die Natali zelf maakt. “Ik kom zelf uit Tsjechië en ken veel recepten uit die keuken, maar ook uit andere landen. Ik ken veel gerechten uit m’n hoofd, maar zoek ook online naar nieuwe dingen. Er is zoveel te vinden, er staan zoveel recepten online, dat ik ook wel eens iets probeer wat ik nog nooit eerder gemaakt heb. Laatst heb ik een Thais recept gemaakt, dat werd goed ontvangen.”
In haar werk op de PG-afdeling, zag ze de bewoners in een gesloten setting. Dat is nu welanders. “Ik zie hoe mensen een ander gezicht krijgen als ze het café binnenlopen. Hoe zeer van genieten. Er zijn veel vaste klanten waarmee je een relatie opbouwt, je maakt een praatje met de mensen en hoort veel verhalen. Je bent echt een luisterend oor voor iemand, zoals een mantelzorger dat ook is.”
Het zijn de contacten waar veel bezoekers behoefte aan hebben, merkt Natali. “Toen er met Kerst geen vervoer was voor bewoners en ze niet naar buiten konden, heb ik 3 dagen het café geopend voor lunch. Mensen kwamen met hun familie eten. Er was een mevrouw die met haar familie kwam brunchen, een dag later overleed ze. Er waren nog allemaal mooie foto’s gemaakt van hen samen. Dat zijn mooie herinneringen.”
Natali hoopt dat ze dit werk naar lang mag doen. “Ik zorg niet alleen voor de bewoners, ook de medewerkers komen lunchen en ik verzorg de catering als er vergaderingen zijn.
Wij, en derde partijen, maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website goed functioneert, om jouw voorkeuren op te slaan, om inzicht te verkrijgen in bezoekersgedrag, maar ook voor marketing en social media doeleinden (laten zien van gepersonaliseerde advertenties). Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies. In onze Cookieverklaring kun je meer lezen over de cookies die wij gebruiken en kun je jouw voorkeuren opslaan of wijzigen. Door ‘Weigeren’ te klikken ga je alleen akkoord met het gebruik van functionele cookies.